Jurnal de tabără – Curs de măiestrie Mozartinno – pian şi aventură, Rucăr, 22 – 28 iulie 2018

Ziua 1, duminică, 22 iulie 2018
Azi ne-am adunat la Rucăr, în cea de a şaptea ediţie a Cursului de măiestrie Mozartinno. Am făcut cunoştinţă, am stabilit regulile taberei, dar şi activităţile pe care şi le-ar dori copiii în tabără. Apoi am profitat de vremea bună şi am explorat împrujurimile pensiunii. Am observat diverse plante (frunze de fragi, mentă, cimbrişor) şi animale. Ne-am bucurat de peisaj şi de aerul curat şi am revenit la pensiune cu poftă de mâncare.
Am încheiat seara cu joacă în curte, citit şi voie bună. Aşteptăm cu entuziasm zilele următoare!

 

Ziua 2, luni, 23 iulie 2018
Azi ne-am trezit plini de energie, după o noapte în care ne-am odihnit tare bine. Am început ziua cu înviorarea de dimineaţă, condusă de Ivo şi Filip, după care am pornit în alergare uşoară pe drumul din faţa pensiunii.
După micul dejun ne-am bucurat de un atelier de chitară, iar apoi am dedicat restul dimineţii studiului intensiv la pian şi chitară.
După masa de prânz ne-am adunat la un atelier de grup. Am pornit discuţia de la noțiunea de „clasic”, despre care am decis că însemnă „ceva care nu se demodează”. Am trecut mai întâi printr-o scurtă prezentare a epocii premergătoare Clasicismului: Barocul. Despre această perioadă din istoria artei am discutat pe larg în taberele de anul trecut. Azi ne-am îndreptat atenția către clasicism. Am aflat că arhitectura și pictura clasică se bazau pe echilibru, simplitate și claritate, spre deosebire de Baroc, unde se foloseau în exces culorile și ornamentele. Am admirat împreună câteva exemple de pictură și arhitectură clasică (printre care celebrul Teatro alla Scala din Milano). Am ajuns, ușor- ușor și la subiectul taberei noastre: Clasicismul muzical. Am povestit despre cum trăiau și se îmbrăcau oamenii în acea perioadă, despre cei mai importanți compozitori clasici, despre formele și genurile muzicale preferate.
Am audiat simfonia „Surpriza” de Joseph Haydn şi am aflat povestea ei. Şi pentru că am văzut un portret al lui Paganini, copiii au cerut să audiem şi o compoziţie de-a lui. Pe final ne-am destins cu treceri spectaculoase de la clasic la rock sau pop, prin intermediul unor interpretări amuzante ale celor de la 2 Cellos.
Am continuat cu o porţie bună de joacă în curte: ping pong, Un, doi, trei, la perete, stai!, V-aţi ascunselea. Perseverenţi cum ne ştiţi, am plecat şi azi în drumeţie. Ce-i drept, ne-a prins ploaia, dar ne-am adăpostit sub copaci şi am povestit fel de fel. Apoi ne-am continuat drumeţia.
Am început şi repetiţiile pentru concertul de sâmbătă, dar nu vă spunem mai mult, pentru că unele momente vor fi surpiză  Ca şi anul trecut, în fiecare dimineaţă propunem o temă a zilei iar seara, copiii ne prezintă ceva legat de tema respectivă (desen, poveste, curiozităţi etc). Azi, copiii au ales tema „Lego”. Am aflat o mulţime de informaţii interesante, dar am admirat şi desene cu omuleţi Lego cântând la pian şi chitară. Am încheiat ziua cu soare, jocuri, joacă şi citit.

 

Ziua 3, marţi, 24 iulie 2018
Azi am început ziua plini de energie, cu o alergare în natură. A urmat excursia la Nămăieşti. Prima oprire a fost la Mausoleul Eroilor Mateiaş. Copiii au aflat că mausoleul este un monument funerar, un mormânt comun dedicat eroilor căzuţi în Primul Război Mondial (adică bunicii şi străbunicii noştri). Un ghid foarte priceput le-a explicat copiilor despre diferenţele dintre armata română (în opinci şi cu baionete) şi armata germană – o veritabilă forţă militară. Desigur, discuţia a continuat cu detalii despre diverse tipuri de arme. S-a ajuns la momentul Marii Uniri din 1918, cănd ţara noastră a devenit România Dodoloaţă. Copiii au aflat mai multe despre cei care au făcut posibilă Marea Unire: Regele Ferdinand şi Regina Maria. Am văzut drapele de luptă şi am aflat că dacă un regiment îşi pierdea drapelul, atunci regimentul era desfiinţat. Am mai văzut o hartă cu luptele din primul război mondial, dar şi un telefon Ericsson din război, fabricat de aceeaşi firmă care produce azi telefoanele Sony – Ericsson, precum şi celebrele Playstation. In ultima încăpere a mausoleului am putut observa o reconstituire de scenă de luptă.
Următoarea oprire a fost la Manăstirea Nămăieşti, cu biserica construită în stâncă. Copiii au fost încântaţi să intre în biserica – peşteră, dar şi să admire florile minunate din curte. A urmat casa memorială George Topârceanu, care a fost poet, prozator şi dramaturg. O ghidă tare pricepută le-a recitat copiilor poezii şi fabule de Topârceanu şi le-a povestit detalii interesante din viaţa lui. Am aflat că a început 3 facultăţi (drept, filosofie şi litere), dar nu a terminat niciuna, din cauza lipsurilor materiale. În schimb, a fost autodidact: a învăţat singur limba engleză, limba franceză şi alfabetul chirilic, a tradus din engleză „Visul unei nopţi de vară”, era pasionat de fizică, matematică, optică, desena ilustraţii pentru propriile poezii, cânta la fluier, mandolină şi muzicuţă.
După masa de prânz am avut o sesiune lungă de studiu la pian şi chitară. Pentru a profita de natura minunată care ne înconjoară, am instalat un pian în foişorul din curtea pensiunii, astfel încât copiii au ocazia să cânte la pian în mijlocul naturii. După aşa de multă muncă, am încheiat ziua cu o drumeţie în care ne-am exersat cunoştinţele despre plante.
Jocurile de ping pong şi doble sunt deosebit de apreciate, iar câţiva copii au iniţiat un joc Harry Potter, astfel încât suntem înconjuraţi de baghete magice şi vrăji.
Odată cu seara a venit şi mult aşteptata petrecere în pijamale. La cererea copiilor, am avut parte de poveşti de groază şi discotecă.

 

Ziua 4, miercuri, 25 iulie 2018
Azi am început ziua cu un scurt atelier despre Joseph Haydn, după care am vizionat simfonia „Despărțirea” de Haydn și am aflat povestea ei. Pe copii i-a amuzat felul în care „Papa Haydn” a ales să-i sugereze angajatorului său că muzicienii pe care îi conducea au nevoie de o vacanță 
Ne-am dedicat toată dimineaţa studiului la pian şi chitară. După masa de prânz am discutat despre forma de sonată, pe care ne-am propus să v-o prezentăm la concertul final! Analiza noastră muzicală s-a bazat pe două compoziții de Mozart: sonata pentru pian în Do major și simfonia „Jupiter”. Aceasta din urmă am vizionat-o sub bagheta lui Leonard Bernstein şi am recunoscut împreună instrumentele din orchestră.
Pentru că ploaia a fost indulgentă cu noi astăzi, am profitat şi am făcut o drumeţie mai lungă pe dealul din faţa pensiunii. Am încercat să recunoaştem cât mai multe plante (cimbrişor, sânziene, mentă, sunătoare), am povestit despre diferanţa dintre brad şi molid, am mâncat fragi, zmeură şi mure, am învăţat să ne învingem fricile (de necunoscut, de animale sălbatice, de insecte, de urzici 🙂 şi oboseala. Victor ne-a povestit despre tipuri de roci: metamorfice, sedimentare şi magmatice. La coborâre ne-am oprit într-o poieniţă de basm şi pentru că am auzit sunet de şoimi, ne-am ascuţit privirea şi am reuşit să vedem în depărtare 2 şoimi adulţi, împreună cu 2 pui.
După masa de seară am cântat Piraţii din Caraibe şi am continuat petrecerea în pijama.

 

Ziua 5, joi, 26 iulie 2018
Şi ziua de azi a început în mijlocul naturii, cu înviorare şi alergare de-a lungul pârâiaşului. După micul dejun am povestit despre Mozart: numele lui complet (tare lung :), preferinţele lui în materie de jocuri şi activităţi, dar şi detalii despre călătoriile sau compoziţiile lui sunt doar câteva dintre informaţiile pe care le veţi regăsi şi în mapa copiilor. Am depănat şi povestea Flautului fermecat, iar apoi am ascultat aria lui Papageno din această operă. Apoi a venit timpul pentru piesa preferată a copiilor: Alla Turca – întâi varianta originală, apoi Alla Turca Jazz, în viziunea şi interpretarea pianistului şi compozitorului turc Fazil Say.
Azi am avut parte de cer senin şi soare, o premieră pentru tabăra din acest an, aşa că am profitat şi am mers în mult aşteptata drumeţie la râu. Copiii s-au bălăcit, au construit un baraj (pentru care au muncit în echipă), am făcut picnic, s-au pierdut crocşi în apă (pentru care sperăm să nu vă supăraţi foarte tare 🙂 şi în final, ploaia ne-a alungat înapoi la pensiune.
După masa de prânz am povestit despre pian, care a fost inventat chiar în clasicism. Am discutat despre diferenţele dintre pian şi strămoşul lui, clavecinul, cum arată mecanismul interior, cum ia naştere sunetul. Apoi am ascultat Concertul nr. 21 pentru pian şi orchestră de Mozart. Pentru că mai avem doar o zi până la concertul final, azi am studiat intens la pian şi la chitară. După masa de seară am făcut cunoştinţă cu un set de instrumente neconvenţionale, care au devenit preferatele copiilor: Boomwhackers. Am exersat gama, acorduri şi melodii, totul într-o manieră foarte originală şi amuzantă. Am încheiat seara cu un campionat de biliard, aşteptat de copii încă din prima zi de tabără.

 

Ziua 6, vineri, 27 iulie 2018
Încălzirea de azi a fost condusă de Tudor, Filip şi Ivo, urmată, desigur, de o scurtă alergare. Ne-am dedicat întreaga dimineaţă repetiţiei generale pentru concertul de mâine. După masa de prânz a sosit şi cel mai aşteptat moment al taberei: vânătoarea de comori. Simfoniile lui Haydn, secţiunile formei de sonată şi diferenţele dintre brad şi molid sunt doar câteva dintre informaţiile folosite drept indicii. Pentru că azi vremea a fost tare frumoasă, am profitat şi am mers în drumeţie (cu nelipsitele tufe de zmeură) şi la râu, unde copiii au finalizat barajul început ieri. Pe scurt, muncă în echipă şi multă distracţie!
Reveniţi la cabană, am mai studiat la pian şi chitară pentru concertul de mâine, am avut o cină delicioasă cu pizza, urmată de un concurs de talente. Am încheiat ziua nerăbdători şi emoţionaţi, în aşteptarea zilei de mâine.

 

Ziua 7, sâmbătă, 28 iulie 2018
Iată-ne ajunşi la finalul celei de-a şaptea ediţii a Taberei de muzică şi aventură Mozartinno.
A fost o zi scurtă, dar plină de emoţie şi nerăbdare. Am petrecut mult timp în natură, am făcut o ultimă repetiţie pentru concertul final, am pregătit bagajele şi am aşteptat cu nerăbdare părinţii. Pentru că am petrecut întreaga săptămână în mijlocul naturii, am ales ca şi concertul final să se desfăşoare în foişorul din curtea pensiunii. Am fost acompaniaţi de o ploaie scurtă de vară şi mirosul naturii după ploaie.
Ne-am despărţit cu dorinţa de a ne revedea cât mai curând la cursurile şi evenimentele Mozartinno.