Jurnal de tabără – Tabăra Muzicală Urbană Mozartinno, ediţia a doua

20150817_140613Ziua 1, luni, 17 august 2015

Am început tabăra în jurul pianului, cu audiţii din muzica lui Mozart: “Alla Turca”, concerte pentru pian, variaţiuni; am aflat cum folosim şi numerotăm degetele la pian (cu ajutorul unui cântecel special adaptat în acest scop) şi apoi ne-am încercat cele 10 degete pe claviatură. Ştiaţi, desigur, că cei mici adoră pizza 🙂 Ei bine, la Mozartinno am desenat mai multe feluri de pizza, pentru a ilustra şi înţelege valorile (durata) notelor muzicale. Astfel, nota întreagă (care durează 4 timpi) a fost reprezentată printr-o pizza întreagă; doimea (care durează 2 timpi) a fost reprezentată printr-o jumătate de pizza; pătrimea (care durează 1 timp) a fost reprezentată printr-un sfert de pizza.

Copiilor le-a plăcut tare mult să experimenteze diferitele sonorităţi ale micilor instrumente de percuţie de la Mozartinno. Cei care ştiu deja să cânte la pian şi-au amintit cele mai recente piese şi au trecut cu hărnicie la învăţarea de noi cântecele. Cei care sunt la început de drum au explorat fascinaţi clapele albe şi negre, au identificat notele groase şi subţiri, au făcut cunoştinţă cu nota do şi au cântat primele cântecele la pian.

Şi pentru că ne este tare dor de ploaie, copiii au meşterit azi câte un rainstick, instrument tradiţional cu care se invocă ploaia. Au pictat tuburi în care au introdus folie de aluminiu modelată în formă de spirală, iar la final au adăugat multe seminţe şi boabe (mei, hrişcă, linte, orez, tapioca, fasole).

Azi am petrecut mult timp la pian, aşa că după amiază ne-am relaxat în grădina Mozartinno. Ne-am amuzat cu o mulţime de jocuri interesante, care ne-au ajutat să ne cunoaştem mai bine, să ne testăm îndemânarea, precum şi talentul de a lucra în echipă (ne-au ajutat eşarfele colorate şi baloanele, pe care am pictat diverse expresii ale feţei, pe care le-am prezentat în faţa întregului grup).

Ziua s-a încheiat cu vizionarea unui fragment din povestea muzicală pentru copii “Petrică şi lupul” de Serghei Prokofiev.

 

20150818_132413Ziua 2, marţi, 18 august

Am început ziua în forţă cu o lecţie de chitară. Copiii au aflat câte ceva despre game majore (care sună vesel) şi game minore (care sună trist), iar apoi au luat fiecare coardă în parte şi au aflat denumirea ei. Am mai povestit şi despre tipurile de chitară: clasică, electrică etc. În momentele de pauză, copiii au cântat cu plăcere la pian.

Prietenii de la Câte-n lună şi-n mansardă ne-au încântat azi cu un atelier în care au realizat un teatru de umbre. Mai întâi, copiii au ales o poveste, iar aceasta a fost Soldăţelul de plumb. Apoi şi-au împărţit rolurile: regizor, scenarist, povestitor, actori, pianist care acompaniază piesa … şi cu toţii au fost mari meşteri în realizarea decorurilor şi a personajelor (pictat, decupat, desenat, lipit).

Mai apoi am povestit despre pian, orgă şi clavecin, despre asemănările şi deosebirile dintre aceste instrumente, despre felul în care este emis sunetul la fiecare dintre ele. Am audiat piese pentru orgă, pian şi clavecin, am desenat aceste instrumente şi fiecare copil şi-a manifestat preferinţa pentru unul sau altul dintre ele.

Ne-am ajutat de cântecul gamei pentru a învăţa sau a ne aminti gama (atât ascendent, cât şi descendent): l-am cântat întâi cu vocea, iar apoi fiecare copil l-a încercat şi la pian.

Am învăţat să desenăm şi să recunoaştem cheile muzicale sol şi fa, care ne ajută să identificăm cu ce mână trebuie să cântăm la pian. Am audiat piese din ciclul „Scene din copilărie” de Robert Schumann şi ne-am imaginat povestea care se ascunde în spatele fiecăreia: De-a Baba Oarba, Căluţul de lemn etc.

După amiază ne-am amuzat cu jocuri cu instrumente de percuţie, pe tema tare (forte) şi încet (piano), dar am experimentat şi ideea de linişte deplină. Apoi am creat ritmuri cu silabele numelor noastre. Un experiment foarte interesant a fost să aflăm ce sunete poate produce corpul nostru: am lovit uşor cu degetele pielea capului, am foşnit părul, am umflat obrajii şi apoi i-am apăsat, ne-am bătut în piept, ne-am bătut uşor pe picioare (ca o ploaie), am tropăit (ca o furtună), ne-am bătut în palmă cu două degete, am lovit pumnii între ei, am bătut din palme etc.

Atracţia zilei a fost marioneta de pluş Untişor (un şoricel alb dosebit de simpatic), care ne-a încântat cu poveşti şi s-a jucat cu fiecare copil.

 

20150819_160421Ziua 3, miercuri, 19 august

Azi am început ziua cu mult pian. Copiii au progresat mult în aceste trei zile de tabără şi le place să petreacă timp împreună în jurul pianului, făcând schimb de experienţă. Apoi am povestit despre George Enescu, căci într-o zi de 19 august (1881) s-a născut marele nostru compozitor. Copiii au aflat poveşti din copilăria compozitorului, despre cum şi-a construit prima vioară şi cât de mult îşi dorea o vioară adevărată. Despre faptul că părinţii îl alintau spunându-i Jurjac. Pornind de la dragostea lui Enescu faţă de natură, copiii au imitat, la rândul lor, diferite sunete din natură. Am mai povestit şi despre alţi doi compozitori români: Ciprian Porumbescu şi Dinu Lipatti, poveşti însoţite de audiţiile muzicale corespunzătoare.

Pentru că vremea a fost răcoroasă, am petrecut mult timp în grădina Mozartinno, la joacă: desene cu cretă pe asfalt, tatuaje cu rostopască, ascunselea, prinselea şi lista poate continua…

Tot azi, copiii şi-au explorat emoţiile, discutând despre starea de spirit pe care o aveau în momentul discuţiei şi prin ce culoare poate fi reprezentată, precum şi despre ce culoare are furia. A urmat un atelier de origami, în care fiecare copil a realizat un peştişor, căruia i-au creat apoi şi un mediu de viaţă.

Atelierul de creativitate i-a reunit azi pe copii în jurul sticluţelor cu amintiri. O mulţime de seminţe şi arome (linte, fasole, scorţişoară, anason, zahăr brun) au umplut măsuţele de la Mozartinno, iar rezultatele au fost pe măsura muncii.

 

20150820_141901Ziua 4, joi, 20 august

Ploaia din această dimineaţă ne-a ţinut în casă, dar ne-a şi inspirat. Ne-am adunat în jurul pianului, cu perne, păturici şi voie bună şi am improvizat un mini-recital de pian, în care fiecare copil a cântat din piesele învăţate în această săptămână de tabără urbană.

Copiii au pândit pe geam evoluţia vremii şi cum s-a oprit ploaia, am ieşit un pic la joacă în grădina Mozartinno, echipaţi cu pelerine de ploaie şi cizmuliţe de cauciuc. A urmat atelierul de creativitate, în care copiii au realizat un teatru de păpuşi. Cei mici au ales să dramatizeze Muzicanţii din Bremen. Întâi au spus povestea, apoi au mai adăugat personaje noi: un vânător şi stăpâna Matilda. Pasul următor a fost realizarea păpuşilor, din mănuşi de pânză, pe care le-au ornat cu vopsea, paiete şi nasturi. Şi desigur, etapa finala a fost interpretarea piesei: cu actori, povestitor, regizor, pianist… ca la carte J

Pentru că şi după amiaza a fost ploioasă, ne-am consolat pescuind peşti din hârtie, depănând poveşti despre ce ne place să facem şi jucând Baba oarba. Am vizionat Rapsodia Româna nr 1 de George Enescu dirijată de Sergiu Celibidache şi am cântat mult la pian.

 

20150821_092119Ziua 5, vineri, 21 august

În această dimineaţă am făcut desene cu note muzicale, pe care le-am personificat adăugându-le căte o pălăriuţă, ochi, nas, gură etc. Între două reprize de ploaie, am cântat şi ne-am jucat şi în grădina Mozartinno. Ne-am împărtăşit gesturile pe care le facem dimineaţă când ne trezim, precum şi starea de spirit din această dimineaţă, apoi ne-am jucat cu paraşuta.

Am ascultat o poveste despre curcubeu şi ne-am dat seama că stările noastre de spirit pot fi exprimate cu ajutorul culorilor. Aşa că fiecare copil ne-a povestit cum se simte azi şi ce culoare îi reprezintă cel mai bine starea de spirit. A venit apoi rândul mânuţelor: cei mici s-au gândit la trei lucruri bune sau frumoase pe care le pot face cu propriile mânuţe. Ne-a bucurat să aflăm că la mulţi dintre copii, pe listă se află şi cântatul la pian J Am desenat apoi conturul mânţelor şi câte o culoare pentru fiecare lucru bun pe care acestea ştiu să îl facă. Pornind de la acest exerciţiu, copiii au audiat diferite piese muzicale şi pentru fiecare, au desenat o anumită culoare pe care le-a sugerat-o piesa respectivă, dar am şi împărtăşit emoţia pe care ne-o transmite muzica.

Atelierul de creativitate i-a provocat pe copii să realizeze propriul album foto. Cu siguranţă veţi admira împreună rezultatul muncii lor, care la unii a fost chiar foarte migăloasă.

Jocurile au fost şi azi foarte preţuite, în special Pumnarita şi Scaunele muzicale. Am încheiat ziua cu un mini-recital de pian.

Mulţumim profesorilor-creativi Mozartinno (Flori Jalbă, Cristi Theodoru Ilie, Marius Marinescu şi Ana-Maria Costea), precum şi prietenelor de la Câte-n lună şi-n mansardă (Valentina Bâcu şi Mihaela Ruscior), care ne-au încântat cu atelierele de creativitate şi cele de explorare a emoţiilor prin muzică mişcare şi joc.

Şi pentru că cei mici au admirat în fiecare zi strugurii din grădina Mozartinno (care nu sunt copţi deocamdată :), am promis să ne revedem peste o lună şi să mâncăm după pofta inimii struguri copţi!