Jurnal de tabără – Tabăra urbană Mozartinno – muzică, mişcare şi joc, Bucureşti, 16-20 iulie 2018

Ziua 1, luni, 16 iulie 2018

Azi a debutat cea de a cincea ediție a Taberei Muzicale Urbane Mozartinno. Am început ziua în Parcul Kiseleff, cu o porție bună de joacă, dar și cu jocuri care ne-au ajutat să ne cunoaștem și să intrăm în atmosfera de tabără.

Reveniți la Mozartinno, am început lecțiile individuale de pian. Unii copii au fost dornici să asiste la lecțiile colegilor, în timp ce alții au ascultat muzică de Mozart. Am pornit de la celebra Alla Turca, am ascultat o variantă jazz în interpretarea lui Fazil Say și ne-am îndreptat apoi atenția către opera Flautul fermecat. Am discutat despre ce înseamnă „opera”, „uvertura” și am urmărit o parte din această operă, într-o variantă realizată de Teatrul de marionete din Salzburg.

După masa de prânz am abordat subiectul „clasicismului”. Dar ca să ajungem acolo, am trecut mai întâi printr-o scurtă prezentare a epocii premergătoare Clasicismului: Barocul. Despre această perioadă din istoria artei am discutat pe larg în taberele de anul trecut. Azi ne-am îndreptat atenția către clasicism. Am aflat că arhitectura și pictura clasică se bazau pe echilibru, simplitate și claritate, spre deosebire de Baroc, unde se foloseau în exces culorile și ornamentele. Am admirat împreună câteva exemple de pictură și arhitectură clasică (printre care celebrul Teatro alla Scala din Milano).

Am ajuns, ușor- ușor și la subiectul taberei noastre: Clasicismul muzical. Punctul final al călătoriei de azi a fost tema cu variațiuni „Ah vous dirai-je maman” de Mozart. Copiii au recunoscut imediat tema cântecului Twinkle, twinkle și au aflat povestea acestei melodii, precum și câteva noțiuni despre ce înseamnă o temă cu variațiuni.

Ziua s-a încheiat cu un atelier de chitară, în care copiii au aflat detalii suplimentare despre clasicismul muzical, au putut audia piese clasice pentru chitară și au avut ocazia să cânte ei înșiși la chiatră.

Ziua 2, marţi, 17 iulie 2018

Ziua de azi a început cu un atelier de povești susținut de scriitoarea Iulia Iordan. Discuția a pornit de la noțiunea de „clasic”, căreia copiii au decis să îi pună eticheta  „ceva care nu se demodează”. Apoi au venit în discuție poveștile clasice și fiecare copil ne-a spus care este povestea lui preferată (clasică sau mai modernă 🙂 Apoi a venit rândul poveștii „Supa de pietre”: întâi cea clasică, apoi cea scrisă de Iulia Iordan. A urmat apoi o discuție despre colecții și colecționari, iar copiii ne-au povestit ce colecționează fiecare dintre ei. Iulia ne-a prezentat colecția ei de pietre și s-a oprit la câteva pietre pictate, provocându-i pe copii să creeze o poveste plecând de la imaginile de pe aceste pietre. Tare ne-au mai plăcut poveștile desenate sau scrise de copii!

Am continuat ziua cu studiu intens la pian și cu pregătiri pentru concertul de vineri. Printre lecțiile de pian, am audiat și am aflat povestea simfoniei „Surpriza” de Haydn, am ascultat „Oda bucuriei” de Beethoven și am continuat vizionarea „Flautului fermecat” de Mozart.

După masa de prânz ne-am îndreptat din nou atenția către Clasicismul muzical. Am povestit despre cum trăiau și se îmbrăcau oamenii în acea perioadă, despre cei mai importanți compozitori clasici, despre formele și genurile muzicale preferate. Apoi am discutat despre forma de sonată, pe care abia așteptăm să v-o prezentăm la concertul final! Analiza noastră muzicală s-a bazat pe două compoziții de Mozart: sonata pentru pian în Do major și simfonia „Jupiter”.

Și pentru că am început ziua cu povești, am continuat cu o poveste despre doi băieți care fac vrăji și ascultă poemul simfonic „Ucenicul vrăjitor” de Paul Dukas. Am vizionat și noi acest poem simfonic, în varianta animată de Studiourile Disney, avându-l pe Mickey Mouse în rolul de ucenic vrăjitor.

Am încheiat ziua cu multă energie pozitivă, pe care am concretizat-o într-un atelier vesel și dinamic de muzică și mișcare.

Ziua 3, miercuri, 18 iulie 2018

Azi am început ziua în forță, cu o porție bună de joacă în parcul Kiseleff, unde am admirat o repetiție pentru un spectacol aeronautic. Întorși la Mozartinno, am povestit despre Joseph Haydn și am reluat discuția despre forma de sonată. Am vizionat simfonia „Despărțirea” de Haydn și am aflat povestea ei. Pe copii i-a amuzat felul în care „Papa Haydn” a ales să-i sugereze angajatorului său că muzicienii pe care îi conducea au nevoie de o vacanță J

Am continuat ziua cu o repetiție pentru mini-concertul de vineri dimineață. Unii emoționați, alții dezinvolți, toți foarte dornici să își împărtășească experiența pianistică, copiii ne-au încântat cu interpretările lor. În afară de studiul individual și de lecțiile cu profesorii Mozartinno, ne-am bucurat să vedem că unii pianiști mozartinnieni au fost chiar ei profesori pentru colegii lor mai mici J

După masa de prânz ne-am bucurat de prezența compozitoarei Adina Sibianu, care s-a jucat cu copiii pe ritmuri și sunete de Boomwhackers. De la Twinkle, twinkle, până la gama Do major, copiii s-au bucurat de o experiență inedită în lumea instrumentelor muzicale neconvenționale.

A urmat un nou moment dedicate Flautului fermecat. Dacă zilele trecute am vizionat o variantă cu teatrul de marionete din Salzburg, azi am urmărit un fragment dintr-o înregistrare video cu oameni adevărați – mai precis, cântăreți de opera J Cu această ocazie ne-am amintit ce este “uvertura” și ne-am bucurat să observăm că deși personajele arătau diferit față de varianta cu marionete, copiii le-au recunoscut și au rememorat firul poveștii.

Am încheiat ziua cu un frumos atelier de muzică, mișcare și culoare, în care copiii au aflat povestea plină de peripeții a micului indian Oseo, au ilustrat fragmentul preferat și ne-au împărtășit viziunea lor. Înainte de plecare, ne-am bucurat de câteva momente energizante de joc și dans.

Ziua 4, joi, 19 iulie 2018

Azi am fost în vizită la Ki Dental Clinic, unde copiii au aflat o mulțime de lucruri interesante despre îngrijirea dinților. Am pornit în călătorie însoțiți de muzica lui Mozart și am aflat că descoperirile arheologice au arătat că oamenii de acum 15000 de ani aveau și ei carii! De aici a început o lungă discuție despre cum ne spălăm pe dinți, cum folosim ața dentară, ce alimente sunt bune pentru dinți. Copiii ne-au împărtășit preferințele lor în materie de dulciuri, deși acestea nu sunt chiar benefice pentru dinți J Carii, bacterii, carbohidrați, digestie, molecule de zahăr sunt doar câteva dintre cuvintele cu care am jonglat azi. Un amănunt interesant pe care l-am aflat este faptul că oamenii preistorici își plombau dinții cu ceară de albine. Mergând pe firul istoriei, am aflat că revoluția industrial a făcut zahărul și dulciurile accesibile, ceea ce a dus la favorizarea apariției cariilor.

Copiii s-au bucurat și de o porție bună de mișcare, precum și de jocuri foarte amuzante: o minge pe post de mâncare, o centură de karate pe post de ață dentară, maimuțe pentru care copiii au construit dinți, carii, limbă, cerul gurii, iar apoi le-au tratat afecțiunile dentare. Mulți dintre copii au vrut să vadă cum este în scaunul medicului stomatolog și au beneficiat de o consultație ale cărei rezultate le veți primi individual pe e-mail.

Iar dacă v-am făcut curioși, vă împărtășim informația despre alimentele benefice pentru dinți: migdale, merișor, spanac, brocoli, morcovi, mere, ceai negru, ciocolată amăruie… Așteptăm cu nerăbdare apariția pastei de dinți cu ciocolată amăruie! După o asemenea vizită, cei mici vor crește, cu siguranță, cu un zâmbet sănătos pe buze.

Întorși la Mozartinno, am studiat intens la pian și am organizat o nouă repetiție pentru concertul de mâine.

După masa de prânz am povestit despre Mozart și despre pian și așa cum era firesc, am audiat un concert pentru pian și orchestră de… Mozart. Pentru ca informația să fie mai vie, am demontat partial pianul mecanic de la Mozartinno și am observant cu mare atenție cum funcționează mecanismul din interior. Copiii au fost deopotrivă uimiți și entuziasmați. Am continuat vizionarea operei Flautul fermecat și am încheiat ziua cu un nou atelier de muzică, mișcare și culoare. În pauzele dintre ateliere, copiii s-au amuzat făcând origami sau jucând Doble și X și 0.

Ziua 5, vineri, 20 iulie 2018

Nu vă spunem prea multe despre dimineaţa de azi, pentru că aţi fost alături de noi şi am trăit împreună atât emoţiile, cât şi bucuria concertului final.

După concert ne-am bucurat de un atelier de poveste susţinut de scriitoarea de cărţi pentru copii Mihaela Coșescu. Vă spunem doar că Beethoven, pe bicicletă, a pornit în căutarea notei la… O descriere completă a atelierului găsiţi la link-ul de mai jos:

https://crestemoameni.ro/atelier-muzica-poveste-clasicism-biciclete/

A urmat un atelier despre Clasicism, în care am povestit despre Ludwig van Beethoven. Am audiat sonate pentru pian (Sonata Lunii, Appassionata), Simfonia Destinului, Simfonia a 7-a (Apoteoza dansului). Copiii şi-au amintit că în prima zi a taberei am audiat finalul Simfoniei a 9-a (Oda Bucuriei) şi ne-au împărtăşit ce înseamnă muzica pentru ei: muzica în general, precum şi fiecare piesă audiată azi. Am vorbit despre sentimente, emoţii, stări, iar copiii ne-au impresionat cu înţelepciunea lor J

Tot azi am vizionat un nou fragment din opera Flautul fermecat.

Masa de prânz a fost azi un moment foarte apreciat, deoarece am avut pizza! Apoi, copiii au aşteptat cu nerăbdare teatrul de umbre coordonat de Valentina Bâcu. Au muncit tare mult, pentru că ei au meşterit personajele, scena şi tot ei au fost actorii. Ce mai, a fost o experienţă complexă, în care pe lângă creativitatea de care au dat dovadă, copiii au învăţat să se coordoneze şi să munească în echipă.

Mulţumim tare mult pentru încredere, pentru gândurile frumoase şi pentru privilegiul de a-i avea alături de noi pe copii în această săptămână!

Si nu în ultimul rând, mulţumim colaboratorilor noștri, care au făcut posibilă această săptămână de poveste: Ioana Enea, Sarah Cotigă şi Aysel Puşcaşu (pentru lecţiile de pian), Emma Niţâ (pentru atelierul de chitară), Mihaela Ruscior (pentru atelierele de muzică, mişcare şi culoare), Ki Dental Clinic – dr. Mihaela Pepel (pentru atelierul de zâmbete sănătoase), Valentina Bâcu (pentru teatrul de umbre), Iulia Iordan şi Mihaela Coşescu (pentru atelierele de poveşti).

Așteptăm să ne revedem cât mai curând, cu poftă de muzică și joacă!