Festivalul Concurs National Microcosmos Muzical

În perioada 31 mai – 1 iunie 2014 a avut loc la Gheorgheni prima ediție a Festivalului-Concurs Național Microcosmos Muzical.

Microcosmos

La concurs au participat 31 de concurenți din școli și licee de muzică din țară din sistemul de stat dar și din cel privat de la: Liceul de Muzică Tudor Ciortea Brașov, Colegiul Național de Arte George Enescu București, Școala Elf Cluj-Napoca, Școala Gimnazială Vaskertes Gheorgheni, Școala Populară de Artă Miercurea Ciuc, Școala Generală nr.7 Remetea, Școala Gimnazială Apar István Sânzieni, Școala Gimnazială Miron Neagu Sighișoara, Liceul de Artă Târgu-Mureș, Școala Gimnazială Molnár Józsiás Târgu-Secuiesc, Școala Populară de Artă Toplița și Atelierul de muzică și creativitate Mozartinno din București.

MMuz14_08

MMuz14_07

Pianiștii de la Mozartinno au obținut următoarele rezultate:

Ștefan Cristian Niculescu (7 ani) a fost distins cu Premiul I la categoria A, Miruna Ciurtin (8 ani) a cucerit Premiul I la categoria B, Mihai Georgiu Bogaciu (11 ani) a câștigat Premiul II la categoria C.

Stefan Niculescu

Stefan Niculescu

Miruna Ciurtin

Miruna Ciurtin

Juriul concursului a fost format din: Prof. univ. dr. Carmen Chelaru – Președintele juriului (Universitatea de Arte George Enescu Iași), prof. dr. Corina Răducanu (Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti București), dr. Irina Nițu – muzicolog (Muzeul Național George Enescu București), prof. dr. Eugen Dumitrescu (Atelierul de muzică și creativitate Mozartinno București) și prof. drd. Amalia Blănaru (Școala Gimnazială Vaskertes Gheorgheni).

MMuz14_06

MMuz14_10

Prof. univ. dr. Carmen Chelaru – Președintele juriului

Marele premiu și Premiul Special pentru muzică românească au fost câștigate de Cristiana Dragoș Roman de la Școala Elf din Cluj-Napoca, clasa profesoarei Cipriana Gavrișiu. Premiul Special Béla Bartók a plecat la Târgu Secuiesc, fiind obținut de Bejan Norbert. Cei 15 premianți din cele 5 categorii de vârstă au fost recompensați cu valoroase partituri enesciene oferite de Muzeul Național George Enescu din București, diplome, medalii, recitaluri în centre culturale importante din țară, dulciuri și bani. Toate aceste premii dovedesc că în România pot exista concursuri de ținută care-i recompensează pe câștigători așa cum se cuvine, concursuri dedicate exclusiv elevilor.

premiere

juriu si laureati

Eugen&Cristiana Dragos Roman

Cristiana Dragos Roman

Festivalul Concurs Național Microcosmos Muzical a fost un adevărat weekend cultural. În prima zi, la Sinagoga din Gheorgheni, dr. Irina Nițu a vernisat expoziția In memoriam Filip Lazăr și expoziția George Enescu – promotor al copiilor minune, moment urmat de recitalul pianiștilor Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu care au prezentat Integrala Maurice Ravel pentru pian la patru mâini.

MMuz14_09

MMuz14_05

La deschidere au fost prezenți susținând câte un scurt discurs: domnul Mezei János – Primarul Municipiului Gheorgheni, doamna Bernád Ildikó – Directoarea Școlii Vaskertes Gheorgheni, domnul Csergõ Tibor András – Directorul MuzeuluiTarisznyás Márton din Gheorgheni alături de un public dornic de evenimente culturale.

MMuz14_02

Mezei János – Primarul Municipiului Gheorgheni

MMuz14_01

Bernád Ildikó – Directoarea Școlii Vaskertes Gheorgheni,

MMuz14_03

Csergõ Tibor András – Directorul Muzeului Tarisznyás Márton

Ziua a doua a fost dedicată concursului (desfășurat în prezența unui număr impresionant de spectatori, la Școala Gimnazială Vaskertes) și galei laureaților (desfășurată la Sinagoga din Gheorgheni). Hotelul Astoria din Gheorgheni a fost gazda ultimei zile a Festivalului-Concurs Național Microcosmos Muzical ediția I. Laureații s-au întâlnit și au discutat cu membri juriului într-o atmosferă demnă de marile concursuri.

Festivalul-Concurs Național Microcosmos Muzical a fost organizat de Primăria Municipiului Gheorgheni, Școala Gimnazială Vaskertes Gheorgheni, Asociația Klavier Art, Muzeul Tarisznyás Márton Gheorgheni, Centrul Cultural Gheorgheni. Parteneri principali au fost Muzeul Național George Enescu București, Filarmonica din Ținutul Secuiesc – Odorheiu Secuiesc, Centrul de Cultură Arcuș, Centrul Cultural Covasna, Obștea Evreilor din Gheorgheni, Hotel Astoria.

 publicitate