Jurnal de tabără – Tabăra urbană Mozartinno – muzică, mişcare şi joc, Bucureşti, 18-22 iulie 2016

 

 20160718_160409Ziua 1, luni, 18 iulie 2016

Cea de a treia ediție a Taberei Muzicale Urbane a debutat în grădina Mozartinno, unde ne-a întâmpinat o dimineață plăcută și răcorosă, numai bună de joacă. Am făcut cunoștință și ne-am salutat prin intemediul mai multor jocuri propuse de Mihaela și foarte apreciate de copii. Ne-am continuat dimineața ascultând muzică de Debussy și imaginându-ne că suntem niște semințe care cresc. Fiecare copil și-a imaginat că este câte o plantă, iar apoi și-au transpus povestea într-un desen, pe care fiecare l-a decorat după pofta inimii. Am văzut copaci crescuți pe nori, cireși violet care trăiesc în ocean, dar și meri în care cresc trandafiri și zambile. Căci fiecare copil ne-a delectat cu povestea pe care și-a imaginat-o.

Au urmat câteva ore de studiu intens la pian, fiecare după nivelul de pregătire, dar toți foarte dornici de a învăța lucruri noi. Și nu s-au mulțumit doar cu studiul alături de profesorii de la Mozartinno, ci au mai repetat și singuri, în momentele de pauză. Am aflat lucruri noi despre intervalele muzicale, acorduri, ornamente muzicale etc.

După masa de prânz am continuat cu lecțiile de pian, dar ne-am și delectat cu o variantă originală a Cărții Junglei. Povestea lui Mowgly ne-a fost redată de Ana (Câte-n lună și-n mansardă) prin intermediul unor jocuri de cercatași. Tare amuzante au fost peripețiile lui Mowgli și ale prietenilor săi! Abia așteptăm să aflăm ce surprize ne rezervă zilele următoare!

 

IMG_6713Ziua 2, marţi, 19 iulie

Azi am început ziua pe muzică de Mozart. Le-am cântat copiilor la pian celebra Alla Turca, pe care copiii o cunosc ca pe propriul buzunar! După varianta originală, am ascultat și Alla Turca Jazz, în interpretarea lui Fazil Say, variantă care i-a amuzat pe copii și pe care v-o recomandăm și dumneavoastră. Am încercat să ne dăm seama foarte rapid care sunt fragmentele din varianta originală și care sunt momentele de improvizație. Apoi am ascultat aceeași Alla Turca într-o variantă pentru orchestră și am aflat povestea ei, dar și cum au făcut cunoștință vienezii cu ștrudelul și cu cafeaua turcească. Muzica lui Mozart a fost și un bun pretext pentru a povesti puțin despre ornamentele muzicale: mordentul, apogiatura, trilul, arpegiato și-au găsit locul în povestea noastră prin exemple muzicale inspirate.

Am continuat dimineața cu un atelier susținut de Iulia Iordan: Povestea Hârtiei, depănată prin intermediul teatrului Kamishibai. Copiii au aflat că la început, oamenii scriau pe piatră, scoarță de copac (ex: mesteacăn) și metal (bronz), prilej pentru noi de a încerca texturile acestor materiale. Mai apoi, oamenii au folosit pergamentul (obținut din piele de vițel), pentru ca mai târziu, în China, să se inventeze hârtia. Prima hârtie a fost obținută din scoarță de dud, lemn de bambus și apă. Au trecut apoi 1000 de ani până când hârtia a ajuns în Europa, deoarece chinezii păstrau cu strășnicie secretul rețetei. În urma unui război dintre arabi și chinezi, doi prizonieri chinezi au dezvăluit secretul hârtiei și astfel, ea a devenit accesibilă arabilor, ajungând apoi și în Europa.

Am mai aflat că hârtia reciclată se obține dacă amestecăm în blender resturi de hârtie și apă. Apoi le strecurăm printr-o sită (de preferință dreaptă) și le punem la presat. Putem adăuga petale de flori, frunze etc. pentru ca foile reciclate să arate mai interesant. Pentru fabricarea hârtiei reciclate se folosesc chiar și materiale textile. Dar desigur, principalul furnizor de materie primă pentru hârtie sunt copacii… Și astfel a pornit o discuție despre cât de importantă este hârtia, dar și cât de importanți sunt copacii, despre felul în care hârtia este parte din viața noastră de zi cu zi, dar și despre ce putem face pentru a salva pădurea. Aceasta a fost provocarea ce i-a pus pe copii la treabă: au scris povești și au realizat desene sau colaje despre cum văd ei fabricarea hârtiei fără distrugerea pădurii. Rezultatele au fost spectaculoase! Atât ideile copiilor, cât și felul în care le-au exprimat ne-au impresionat pe toți.

Nu mai este nevoie să vă spunem că pianul a fost și azi la loc de cinste și fiecare copil și-a luat porția de studiu! Ne-am delectat și cu piese la 4 mâini, pe care Victor și Sasha le-au repetat azi cu multă hărnicie. Dar totuși, concurența a fost serioasă, căci azi am avut și lecții de tobe, iar copiii au fost tare încântați. Au uitat și de joacă, și de povești și nu se mai lăsau duși din fața tobelor!

 

20160720_115913Ziua 3, miercuri, 20 iulie

Așa cum ne-am obișunit, am început ziua cu Mihaela, în grădina Mozartinno, cu jocuri care ne-au ajutat să ne înviorăm și să începem ziua plini de energie. Apoi, o parașută colorată ne-a purtat prin fel de fel de locuri reale sau imaginare 🙂 Și pentru că am pomenit de imaginație, copiii au continuat călătoria cu parașuta imaginându-și fiecare propria poveste, pe care au transpus-o în colaje foarte colorate și pline de fantezie. Dar povestea parașutei din colaje o vom afla abia mâine, când fiecare copil ne va împărtăși povestea sa.

Țineți minte că ieri vă povesteam despre mai multe variante de Alla Turca pe care le-am ascultat? Ei bine, azi am revenit la Alla Turca Jazz și am transpus într-un dans vesel alternanța dintre momentele muzicale mozartiene și cele de jazz.

Ziua a continuat cu un atelier de board games, susținut de Valentina Bâcu (Câte-n lună și-n mansardă). La început, copiii și-au ales jocurile preferate și s-au împărțit pe echipe: Dixit, Piticot, Nu te supăra frate, Jocul planetelor s-au numărat printre preferințele micilor jucători. După câteva ture de joc, copiii au primit provocarea de a-și construi propriile jocuri: o călătorie printre animale acvatice, o excursie la cumpărături, Țopa Țop, Gold Planet, Poneiul zburător, Trenulețul vacanței… sunt doar câteva dintre ideile pe care copiii le-au transpus în joc. Iar partea cea mai amuzantă a fost la final, când micii creatori au jucat propriile jocuri!

Și pentru că suntem o tabără muzicală, a doua parte a zilei a fost dedicată studiului la pian. Singuri sau la 4 mâini, micii pianiști au petrecut câteva ore pe claviatură, însoțite de momente de pauză, cu jocuri vesele în grădina Mozartinno.

 

20160721_100209Ziua 4, joi, 21 iulie

Azi am reluat jocurile dis de dimineață, pentru că micii pianiști au sosit plini de enrgie J După ce ne-am salutat prin jocuri pline de farmec și veselie, am încercat să ne exprimăm emoțiile, dar ne-am și transpus în diverse roluri, care mai de care mai amuzante: animale sălbatice, o înghețată care se topește, un cerc. Apoi parașuta ne-a purtat din nou în fel de fel de locuri imaginare. Copiii au căutat prin grădina Mozartinno obiecte cu care s-a întâlnit parașuta și apoi ne-au împărtășit poveștile lor.

 

Punctul culminant al zilei de azi a fost ziua Elenei, sărbătorită cu o delicioasă turtă dulce și șampanie (pentru copii, desigur 🙂 La mulți, frumoși și fericiți ani, Elena!!

La atelierul de povești, mingea buclucașă a trecut din mână-n mână și fiecare copil a primit câte un personaj ascuns în minge: Elefănțescu – Elefănțel, cât un munte de mititel, Jumătate de Om Călare pe Jumătate de Iepure Șchiop, Broscoiul Hop Țop, ușor ca un dop, Doctorul Dovleac are pentru toate leac etc.

 

Apoi copiii au ilustrat aceste personaje și vă asigurăm că au ieșit niște desene tare simpatice 🙂

Povestea Minotaurului și a labirintului ne-a fost citită de Victor și Sasha și a fost prilej pentru copii să rezolve labirinturi și apoi, să-și construiască fiecare propriul labirint.

A doua parte a zilei a fost dedicată studiului la pian dar și unei porții bune de joacă!

 

20160722_123330Ziua 5, vineri, 22 iulie

Azi am început ziua cu o poveste despre copilăria lui George Enescu… În vreme ce Timișoara devenea primul oraș european iluminat electric, la Liveni (jud. Botoșani) se năștea George Enescu, ”într-o căsuță sărăcăcioasă, cu lut pe jos în loc de podea”. Când avea 3 ani, micul Enescu, fascinat de cântecele lăutarilor din sat, a încercat să-și meșterească singur o vioară, dintr-o scândură de brad șă niște sârmulițe. Impresionat, tatăl i-a cumpărat o vioară de jucărie, dar băiatul a aruncat-o în foc, pentru că își dorea una adevărată. Abia atunci a primit o vioară adevărată, iar cele dintâi lecții le-a luat cu lăutarul Lae Chioru. Copiii au mai aflat că micul Enescu știa deja să scrie, să citească și să socotească la numai 4 ani. La 5 ani învățase notele și a compus prima sa lucrare muzicală. Mai mult de-atât, îi plăcea să și picteze: la 6 ani făcea portrete și peisaje.

Dimineața a continuat cu jocuri în Grădina Mozartinno: salutul Soarelui, mingea poznașă, parașuta călătoare, pizza imaginară cu multe ingrediente… sunt doar câteva dintre jocurile care i-au încântat și azi pe copii. Au ascultat apoi povestea unei maimuțici căreia îi plăceau necazurile. Cu această ocazie, copiii și-au exprimat opiniile în legătură cu ce înseamnă un necaz, dar discuția a mers mai departe, atingând subiecte precum corect-incorect, legal-ilegal, bine și rău. Niște adevărați mici filosofi micii pianiști Mozartinno!

De două zile, copiii așteptau cu nerăbdare atelierul de tobe. Și așteptările le-au fost răsplătite: Șerban Babei (Jocuri de tobe) le-a prezentat copiilor mai multe genuri muzicale, iar apoi i-a provocat să le recunoască: rock, funck, bossa nova, drum and bass. A urmat un moment special, în care Victor, Sasha și Ivo au cântat, pe rând, la 4 mâini, acompaniați de Șerban la tobe și înconjurați de ceilalți copii, care dansau în pas de vals (pe notele Dunării albastre).

Am dedicat restul zilei lecțiilor de pian, în paralel cu joacă. În această tabără au luat naștere 3 formații la 4 mâini, care au repetat cu hărnicie ori de câte ori prindeau un pian liber. Toți micii pianiști au învățat piese noi și au făcut ”schimb de experiență” într-o atmosferă prietenoasă și relaxată. Dar mai presus de toate, am descoperit toate posibilele ascunzători Mozartinno pe care le putem folosi la ”v-ați ascunselea” 🙂

Mulțumim, Mihaela Ruscior, pentru jocurile și poveștile cu care ne-ai delectat în fiecare dimineață! Mulțumim, Valentina Bâcu, Ana Iuga și Iulia Iordan, pentru atelierele pline de inspirație, farmec și culoare! Mulțumim, Șerban Babei, pentru lecțiile de tobe, pline de energie și voie bună! Mulțumim Ioana Enea, Silvia Neamțu și Cristi Ilie, pentru lecțiile de pian, care i-au ajutat pe copii să progreseze într-o săptămână precum alții într-o lună 🙂

Sperăm să ne revedem curând, cu poftă de muzică și joacă!