Jurnal de tabără – Tabăra urbană Mozartinno – muzică, mişcare şi joc, Bucureşti, 20-24 august 2018

Ziua 1, luni, 20 august 2018

Astăzi ne-am adunat la Mozartinno la cea de a VI-a ediție a Taberei Muzicale Urbane. Am făcut cunoștință, am stabilit regulile și activitățile taberei și am sărbătorit împreună zilele de naștere ale lui Theodor și Matei. La mulți ani!!

Ne-am continuat ziua cu o plimbare în parcul Kiseleff, unde ne-am jucat Sticluța cu Otravă, De-a v-ați ascunselea, băieții au jucat un meci de fotbal, fetele au învățat “elasticul” și au sărit coarda. Aventura a continuat la sediul Mozartinno cu o călătorie în lumea muzicii, în care ne-am amintit despre Barocul muzical, despre care am învățat în taberele Mozartinno de anul trecut. Această epocă muzicală ne croiește drumul spre Clasicism, tema taberei de anul acesta. Am povestit despre cum trăiau și se îmbrăcau oamenii în Baroc, despre cei mai importanți compozitori ai acestei perioade, despre formele și genurile muzicale specifice. Am descoperit preferința compozitorilor pentru folosirea ornamentelor, a înfloriturilor muzicale și astfel am compus împreună o linie melodica simplă, pe care ulterior am îmbogățit-o cu diverse ornamente, asemănătoare celor folosite de compozitorii baroci. Copiii și-au amintit că începutul acestei perioade muzicale coincide cu data nașterii operei, in jurul anului 1600 (opera Orfeu de Claudiu Monteverdi).

După masa de prânz, Mirela Nica ne-a inițiat în tainele filosofiei, citindu-ne povestea „Harold și creionul mov” (de Crockett Johnson), o carte despre puterea imaginației, în care Harold are un creion cu care își desenează fel de fel de locuri si lucruri, fiind în același timp deosebit de atent la aventura cu care începe fiecare desen nou. Iar când foamea îi dă târcoale, face niste plăcinte mov delicioase! Acel creion mov al lui Harold are putere. Puterea de a crea, de a da viațî. Puterea este, în mod symbolic, a creionului. De fapt, orice copil e puternic având în mână orice creion cu care își dă frâu liber imaginației.

Am dedicat restul timpului studiului intensiv la pian, copiii arătându-se foarte dornici să învețe cântece noi sau să descopere pentru prima dată tainele acestui instrument.

Ziua 2, marți, 21 august 2018

Azi am început ziua plini de energie, cu un campionat de “polo fără apă” început la Mozartinno și continuat in parcul Kiseleff.  La mare cinste au fost astăzi jocurile Ring Toss, Elasticul și Ratele și vânătorii, joc câștigat de Iris, reprezentanta rațelor 🙂

Am continuat ziua cu o sesiune de studiu la pian, fiecare dintre noi pregătind câte un cântec pentru concertul de vineri dimineața, la care părinții sunt invitații noștri speciali J.

După masa de prânz am discutat despre tema taberei noastre: clasicismul. Am aflat că arhitectura și pictura clasică se bazau pe simplitate și claritate, spre deosebire de Baroc, unde artiștii foloseau cu precădere ornamentele și broderiile. Copiii și-au amintit de cei trei reprezentanți importanți ai clasicismului muzical, compozitorii Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart și Ludwig van Beethoven. Azi ne-am concentrat atenția asupra lui Haydn, ascultând simfonia “Surpriza”.

Am întâmpinat-o nerăbdători pe Mirela la atelierul de filosofie. Am citit din cartea “Regele tuturor sălbăticiunilor” de Maurice Sendak și am observat împreună că povestea lui ilustrează modul în care uneori, copiii, cuprinși de sentimente negative, se refugiază într-o lume imaginară în care ei sunt „șefii”, putând dispune de personajele imaginare cu care se înconjoară. Intenția ilustratorului a fost să creeze un personaj cât mai apropiat de realitate, un copil care poate fi și năzdrăvan. Orice copil creează, cu ajutorul imaginației, lumi și personaje, tărâmuri în care se vede pe sine însuși ca rege, pirat, erou, cavaler etc.

Momentul mult așteptat al acestei zile a fost atelierul de muzică și mișcare, la care am avut ocazia să ne împărtășim preferințele legate de activitățile ce vor avea loc și am făcut cunoștință unii cu alții rostind-ne numele, însoțit  de câte o mișcare inventată de noi. Apoi am fost provocați de Sorina și Raluca să pornim într-o călătorie dansantă prin “jungla muzicală”. Acolo am întâlnit diverse personaje și animale, ale căror mișcări le-am imitat prin limbajul corpului. Pe parcursul călătoriei noastre am întâlnit și obstacole,pe care le-am depășit folosindu-ne de mișcări lente sau rapide, de sărituri, salturi și chiar de îmbrățișări 🙂 Distracția a continuat cu jocul “Statuile Muzicale”, în care am alternat momentele de dans cu cele de repaus.

Ziua 3, miercuri, 22 august 2018

Am început ziua de azi cu o vizită la Ki Dental Clinic, unde copiii au aflat o mulțime de lucruri interesante despre îngrijirea dinților. Am aflat că descoperirile arheologice au arătat că oamenii de acum 15000 de ani aveau și ei carii! De aici a început o lungă discuție despre cum ne spălăm pe dinți, cum folosim ața dentară, ce alimente sunt bune pentru dinți. Carii, bacterii, carbohidrați, digestie, molecule de zahăr sunt doar câteva dintre cuvintele cu care am jonglat azi. Un amănunt interesant pe care l-am aflat este faptul că oamenii preistorici își plombau dinții cu ceară de albine. Mergând pe firul istoriei, am aflat că revoluția industrial a făcut zahărul și dulciurile accesibile, ceea ce a dus la favorizarea apariției cariilor.

Apoi, copiii s-au  jucat cu maimuțe pentru care au construit dinți, carii, limbă, cerul gurii, iar apoi le-au tratat afecțiunile dentare. Mulți dintre copii au vrut să vadă cum este în scaunul medicului stomatolog și au beneficiat de o consultație ale cărei rezultate le veți primi individual pe e-mail.

Vă împărtășim și dumneavoastră câteva  informația despre alimentele benefice pentru dinți: migdale, merișor, spanac, brocoli, morcovi, mere, ceai negru, ciocolată amăruie… Așteptăm cu nerăbdare apariția pastei de dinți cu ciocolată amăruie!

Am continuat ziua cu studiu intens la pian, urmat de o nouă lecție de filosofie. Azi am citi cartea “Frederick” de Leo Leoni și am filosofat împreună cu copiii pe marginea unor subiecte tare serioase , precum munca, răsplata sau corectitudinea. Mai multe detalii despre acest atelier, precum și fotografii din cea de a treia zi de tabără găsiți pe Facebook Mozartinno.

Printre picături, azi am ascultat și muzică de Mozart. Am pornit de la celebra Alla Turca, varianta originală și am ajuns la o variantă jazz în interpretarea pianistului și compozitorului turc Fazil Say. Apoi ne-am jucat pe ritmuri și sunete de Boomwhackers. De la Twinkle, twinkle, până la gama Do major, copiii s-au bucurat de o experiență inedită în lumea instrumentelor muzicale neconvenționale.

Am încheiat ziua cu un antrenant atelier de muzică și dans, condimentat cu mimă, poziții de yoga, dar și povești despre ziua ce s-a încheiat.

Ziua 4, joi, 23 august 2018

Azi ne-am întâlnit la Muzeul Literaturii, unde ne-am bucurat de un atelier organizat de Asociaţia Da de ce. În primul rând am discutat despre ce nu avem voie, dar mai ales despre ce avem voie şi ce ne-am dori să facem într-un muzeu. Muzeul Literaturii Române este amenajat într-o clădire veche de 100 de ani, care a fost construită de generalul Leon Mavrocordat în apropierea Palatului Regal. Aşa cum era de aşteptat, discuţia ne-a purtat şi către termenii de „clasic” şi „Clasicism”. Cineva ne-a spus despre „clasic” că este ceva sau cineva pe care îl folosim drept termen de comparaţie, însă altcineva a replicat că „nu e bine sâ te compari cu alţii!” J

Aşa cum era de aşteptat, am discutat despre ce este poezia, ce sunt rimele, dar şi cum arată o poezie fără rime. Ne-am amuzat apoi găsind rime pentru numele noastre. Întrebarea firească a fost „La ce ne foloseşte poezia?” Îi lăsăm pe copii să vă împărtăşească răspunsurile pe care le-au găsit. În poezia „Zdreanţă” am explorat cuvintele noi, iar despre Nichita Stănescu am aflat că a folosit limba română într-un mod surprinzător. Am admirat cărţi liliput şi am discutat mult pe marginea unui copac al limbilor.

Următoarea oprire a fost la Ion Creangă. Alexandra (organizatoarea atelierului) le-a citit copiilor fragmente din poveşti, iar copiii au ghicit titlul fiecărei poveşti în parte. Despre Creangă am aflat că a fost un copil năzdrăvan, dar mai târziu, un dascăl cu har. El a fost cel care a scris primul abecedar în limba română, deoarece pe vremea lui, în România încă se folosea alfabetul chirilic.

Despre poveştile preferate, copiii au avut ocazia să se exprime prin intermediul desenelor şi a benzilor desenat. Ultima oprire a călătoriei literare de azi a fost în lumea femeilor scriitor. Prima dintre ele a fost Hortensia Papadat – Bengescu, declarată de revista Femina – prima femeie scriitor din România. Următoarea scriitoare despre care am pomenit a fost Carmen Tiderle, contemporană cu noi, autoare a simpaticelor volume „Pe dos” şi „În oraşul Bucurville”. Am citit poezia cu acelaşi nume şi ne-am imaginat cum ar fi să avem domiciliul în oraşul Bucurville. Cineva a spus că s-ar putea să ne săturăm de atâta distracţie J

Întorşi la Mozartinno, am organizat o repetiţie generală pentru concertul de mâine, pe care îl aşteptăm cu emoţie şi nerăbdare!

După masa de prânz am avut un atelier de chitară. Am discutat din nou despre clasicismul muzical şi am aflat că principalii compozitori clasici de muzică pentru chitară au fost: Matteo Carcassi, Mauro Giuliani şi Ferdinando Carulli. Am mai povestit despre diverse genuri muzicale, dar şi despre felul în care este alcătuită chitara.

Tot azi am aflat câteva amănunte interesante din copilăria lui Mozart. Stiaţi că numele întreg al lui Mozart era Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart? Şi mai ştiaţi că dacă ar fi să adunăm călătoriile pe care le-a făcut Mozart de-a lungul vieții, am obține peste 10 ani de călătorii?! Am mai aflat că Mozart era tare glumeț, îi plăcea matematica, scrima și echitația.

Apoi ne-am concentrat atenția asupra temei cu variațiuni „Ah vous dirai-je maman” de Mozart. Copiii au recunoscut imediat tema cântecului Twinkle, twinkle și au aflat povestea acestei melodii, precum și câteva noțiuni despre ce înseamnă o temă cu variațiuni.

E greu de descris în cuvinte energia debordantă de care au dat dovadă la atelierul de muzică și mișcare cu care am încheiat ziua de azi!

Ziua 5, vineri, 24 august 2018

Azi ne-am bucurat împreună de concertul final al Taberei Muzicale Urbane Mozartinno. Cu multe emoţii, dar şi multă bucurie, am trăit împreună o oră de muzică veselă şi jucăuşă.

Dimineaţa a continuat cu un moment de… magie: am demontat parţial pianul mecanic de la Mozartinno și am observant cu mare atenție cum funcționează mecanismul din interior. Am povestit şi despre clavecin, strămoşul pianului şi despre felul în care se produce sunetul la pian şi la clavecin. Am aflat când şi cine a inventat pianul şi fiecare copil a cântat urmărind cu atenţie ce se petrece cu mecanismul interior. Ne-am amuzat apoi cu muzica din Pantera roz, în timp ce câţiva mici pasionaţi au continuat un campionat de Dixit început ieri.

Un alt moment special al zilei a fost vizionarea de scurt-metraje Minimest, care au fost foarte apreciate de copii. Tot azi am povestit despre formele și genurile muzicale preferate din Clasicism. Ne-am oprit la forma de sonată, pe care am asemănat-o cu o construcţie, astfel încât copiii să-i înţeleagă structura. Analiza noastră muzicală s-a bazat pe două compoziții de Mozart: sonata pentru pian în Do major și simfonia „Jupiter”.

Ce face un lucru să fie magic? Cum facem distincţia între magie şi coincidenţă? Cum deosebim magia adevărată de un simplu truc magic? Ce înseamnă fericirea? Sunt doar câteva dintre întrebările la care am încercat să răspundem la atelierul de filosofie de azi.

După masa de prânz am povestit despre Ludwig van Beethoven şi am ascultat Oda Bucuriei din Simfonia a IX-a. Am vizionat apoi simfonia „Despărțirea” de Haydn și am aflat povestea ei. Pe copii i-a amuzat felul în care „Papa Haydn” a ales să-i sugereze angajatorului său că muzicienii pe care îi conducea au nevoie de o vacanță J

Amuzamentul copiilor a luat proporţii în cadrul atelierului dedicate instrumentelor neconvenţionale. Am vizionat şi audiat theremin, pahare, fierăstrău, o orchestră de legume J, kalimba din nucă de cocos, dar şi pe Nora, pisica pianistă. Şi pentru a reveni la tema zilei, am cântat Oda Bucuriei la boomwhackers.

Am încheiat ziua cu un minunat atelier de mişcare şi dans, în care pe lângă activităţile cunoscute, am învăţat să colorăm mişcări.

Vă mulţumim pentru încredere, pentru gândurile frumoase şi pentru bucuria de a-i avea alături de noi pe copii în această săptămână!

Mulţumim colaboratorilor noștri, care au făcut posibilă această săptămână de poveste: Ioana Enea, Sarah Cotigă şi Aysel Puşcaşu, Silvia Neamțu și Ada Ionescu (pentru lecţiile de pian), Emma Niţă (pentru atelierul de chitară și atelierul de instrumente neconvenționale), Sorina Petrescu și Raluca Mihai (pentru atelierele de muzică, mişcare şi dans), Ki Dental Clinic – dr. Mihaela Pepel (pentru atelierul de zâmbete sănătoase), Mirela Nica (pentru atelierele de filosofie), Alexandra Cucu – Asociația Da De Ce (pentru atelierul Da de ce literatura), voluntarilor Luca și Maruca Pepel, Sasha și Ivo Costea!

Așteptăm să ne revedem cât mai curând, cu poftă de muzică și joacă!