Ziua 1, duminică, 21 iulie 2019
Azi a debutat cea de a opta ediţie a Cursului de măiestrie Mozartinno. Noutatea din acest an a fost că am plecat împreună din București, cu microbuzul. În drum spre Rucăr am oprit la Târgoviște, unde am vizitat Cetatea domnească. Primul punct de interes a fost Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românmești. Am povestit despre primele forme de scriere, care semănau cu emoji-urile din ziua de azi 😊 – pe plăcuțe din piatră arsă, în nisip, pe scoarță de copac, pe pereții peșterilor, apoi pe papirus, pergament și în cele din urmă, pe hârtie. Înainte de apariția tiparului, manuscrisele (cărți scrise de mână) erau extrem de valoroase. Adesea, puteau valora cât o localitate,â cu tot ce era în ea. Gutenberg a fost cel care a inventat tiparul mobil iar în Țara Românească, primul tipar a fost la Mănăstirea Dealu, lângă Târgoviște. Părintele Macarie a fost cel care a publicat primele cărți, care erau scrise cu alfabet chirilic. Diaconul Coresi a fost cel care a tipărit primele cărți în limba română, spunând: „Decât 10.000 de cuvinte într-o limbă străină, mai bine 5 cuvinte în limba română.” Astfel, în 1859, în Țara Românească se renunță definitiv la alfabetul chirilic. Un amănunt interesant este faptul că literele mobile se culegeau una câte una și mai mult decât atât, se așezau în oglindă. Din această cauză, tipărirea unei cărți dura foarte mult.
Tot în cadrul Curții Domnești se află casa, precum și mormântul Domniței Bălașa, cea mai veche biserică din Târgoviște, dar și cea mai veche grădină zooligică din Țara Românească. Târgoviște a fost timp de 300 de ani capitala Țării Românești și a avut 33 de domnitori. Mircea cel Bătrân a fost cel care a mutat capitala de la Curtea de Ageș la Târgoviște. Vlad Dracul (tatăl lui Vlad Țepeș) a fpst cel care a construit baza Turnului Chindiei, pe care l-a folosit ca închisoare. Vlad Țepeș este cel care a finalizat Turnul Chindie (27 m, 127 de trepte, diametru de 8m). Povestea spune că pe vremea lui Vlad Țepeș exista o fântână cu un pocal de aur, pe care îl putea folosi oricine. Cât a trăit Vlad Țepeș, nimeni nu a furact pocalul. Un alt domnitor care își leagă numele de Curtea de la Târgoviște este Petru Cercel, un domnitor cult și rafinat, al cărui nume se trage din faptul că purta un cercel cu o perlă de mărimea unui ou de porumbel. Și Constantin Brâncoveanu, al cărui sfârșit a fost atât de tragic, și-a pus amprenta asupra Curții Domnești de la Târgoviște.
Ajunși la Rucăr, ne-am instalat, am făcut cunoștință și ne-am bucurat de curtea și locul de joacă de la cabană. Am profitat de vremea bună şi am făcut o scurtă drumeție, în care am cules flori, am observat plantele medicinale (mentă, cimbrișor) și am admirat peisajele de basm.
Ziua 2, luni, 22 iulie 2019
Ziua de azi a început cu un soare prietenos și un cer fără urmă de nori, dar s-a transformat curând într-o zi morocănoasă de toamnă.
După micul dejun am discutat despre regulile care ne-ar fi de folos pentru a ne simți cu toții bine în tabără. Apoi am stabilit programul și am lansat provocarea acestei ediții: un proiect de grup, în care copiii se vor organiza singuri de la început și până la sfârșit și care se va concretiza într-un film pe care îl veți primi după încheierea taberei. Am dedicat restul dimineţii studiului intensiv la pian şi chitară.
Pentru că azi a plouat mult și am petrecut mult timp în cabană, copiii au meșterit jurnale de vacanță, în care vor nota zilnic impresii, idei, stări de spirit. După masa de prânz, copiii au studiat la pian și chitară și au muncit serios și cu mare plăcere la proiectul de film. Pe seară am profitat că s-a oprit ploaia și am făcut o scurtă plimbare. Copiii au fost foarte încântați de zmeura care crește din abundență pe marginea drumului. Am încheiat seara cu discotecă, adică multă energie și veselie!
Ziua 3, marţi, 23 iulie 2019
Azi am avut parte de o zi fără ploaie, așa că am profitat și am petrecut mult timp în natură. Am început ziua cu inviorarea de dimineață, la care ne-au fost instructori Sofia și Vlăduț. După micul dejun am făcut o drumeție de aproximativ 6 km, în care am admirat pădurea, munții, pârâul, șurele, animalele și pășunile de un verde ireal.
După masa de prânz am avut o sesiune lungă de studiu la pian şi chitară. Ca și anul trecut, am instalat un pian în foişorul din curtea pensiunii, astfel încât copiii au ocazia să cânte la pian în mijlocul naturii. Tot azi am povestit despre Mozart. Pentru că Mozart avea un nume foarte lung, copiii au vrut să știe cum era el alintat. Răspunsul este Wolfi – de la Wolfgang. În cazul în care sunteți curioși să aflați numele întreg al lui Mozart, ei bine – Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart. Dar în istoria muzicii a rămas cu numele de Wolfgang Amadeus Mozart. Vă veţi întreba, pe bună dreptate, de unde vine „Amadeus”? Ei bine, este varianta, în limba latină, a numelui grecesc „Theophilus” (care înseamnă: „cel ce îl iubeşte pe Dumnezeu”).
Ne-am amintit și despre formele muzicale, iar azi am vorbit despre tema cu variațiuni. Tema cu variaţiuni este o formă muzicală, adică un fel de construcţie muzicală de care se ajută compozitorul atunci când este asaltat de idei muzicale. Tema cu variaţiuni porneşte de la o simplă melodie, de obicei foarte cunoscută. Apoi urmează variaţiuni ce pornesc de la tema de bază. E ca şi cum avem o păpuşă pe care o îmbrăcăm în fiecare zi cu alte haine. Păpuşa (adică tema) rămâne aceeaşi mereu; doar hainele (adică variaţiunile) diferă. Copiii au aflat că variațiunile pot fi ornamentale sau de caracter.
Tema cu variațiuni pe care am audiat-o azi a fost “Ah ! vous dirai-je, maman” de Mozart. Am pornit de la două cântecele pentru copii, pe care toți copiii le cunosc: The Alphabet Song (A, B, C, D…) şi Twinkle, Twinkle Little Star. Ambele au, de fapt, aceeaşi melodie. Este vorba despre melodia „Ah! vous dirai-je, maman”, un cântecel foarte cunoscut în Franţa secolului XVIII (pe vremea lui Mozart). Exista o variantă pentru oameni mari, dar şi o variantă pentru copii. Ştiţi ce spun versurile acestui cântecel? Ei bine, copilul din cântec i se plânge mamei: tati îi cere să gândească precum un om mare, să mănânce supă şi carne, să înveţe gramatică. Şi care este, de fiecare dată, concluzia copilului? Că mult mai valoroase sunt bomboanele!
La cererea copiilor, și azi am încheiat seara cu discotecă.
Ziua 4, miercuri, 24 iulie 2019
Azi ne-am bucurat de o nouă zi cu soare la Rucăr. După înviorare și micul dejun ne-am concentrat asupra lecțiilor de pian și chitară. Pentru că vremea a rămas prietenoasă și după masa de prânz, am făcut o incursiune la râu. Ca în fiecare an, copiii s-au simțit minunat în apă. Au dovedit o dată în plus că sunt o adevărată echipă, construind un baraj trainic peste pârâu, precum și niște ecluze.
După amiază am petrecut mult timp în curte, jocul preferat fiind Rațele și vânătorii. În fiecare zi, copiii au alocat mult timp proiectului comun: au pregătit, dezbătut, filmat, au discutat în contradictoriu, au argumentat, s-au împăcat și tot așa 😊 Așteptăm cu nerăbdare filmul în varianta finală!
Momentul mult așteptat al zilei a fost focul de tabără, care ne-a încântat pe toți cu miile de licurici sau „zânițe de foc”, cum le-au numit copiii.
Ziua 5, joi, 25 iulie 2019
Azi am început ziua în forță, cu o competiție complexă, ce a cuprins mai multe probe, foarte diverse. Prima probă a fost un traseu cu ștafetă, ce a cuprins alergare cu mingea între genunchi, sărit coarda, limbo, mers pe buturugă, mers legat la ochi etc. Pentru proba următoare, copiii au ieșit pe drumul din fața cabanei, dar nu pe poartă, ci provocarea a fost să sară gardul. Proba a doua le-a cerut copiilor să identifice și să culeagă mentă, cimbrișor, urzică și zmeură. O altă probă solicitantă și foarte amuzantă a fost cea de dans 😊
După masa de prânz am avut studiu individual la pian și chitară, adică ultimele pregătiri pentru concertul final al taberei. Copiii au avut emoții, dar s-au descurcat grozav și au încheiat concertul cu cântece acompaniate la ukulele. Azi am povestit despre alte două forme muzicale îndrăgite în clasicism: rondo și rondo-sonată. La cererea copiilor, am încheiat din nou seara cu discotecă.
Ziua 6, vineri, 26 iulie 2019
Azi a fost ultima zi de tabără, marcată de nerăbdarea copiilor de a-și revedea părinții, frații sau bunicii. În drum spre București am avut două opriri. Prima a fost la Castrul Roman Jidova, construit în vremea împăratului roman Septimius Severus. Castrul era o tabără militară, condusă de un pretor. La Jidova se aflau 500 de soldați, arcași orientali din Siria. Printre ruinele rămase, am putut observa sistemul de încălzire pe care îl foloseau romanii: căldura circula prin podeaua dublă și prin pereți. Am mai aflat și că romanii râvneau la aurul și la sarea Daciei, cuvântul „salariu” fiind derivat din latinescul pentru „sare”. Și numele munților Carpați are o poveste frumoasă, provenind din numele carpilor, dacii liberi din Moldova.
A doua oprire a fost la Mănăstirea Curtea de Argeș, construită în timpul domniei lui Neagoe Basarab. Am aflat detalii interesante despre construcție: 12 stâlpi monoliți, care îi reprezintă pe cei 12 apostoli, iconostasul este făcut din onix, sticlă de Murano și marmură, fațada este sculptată, podeaua este din mozaic. Am povestit despre Meșterul Manole și legenda construirii acestei mănăstiri și am observat pe peretele exterior al bisericii o pecete roșie, ce indică locul unde legenda spune că a fost zidită Ana, soția lui Manole. Am povestit și despre regii și reginele României, ale căror morminte se află la Curtea de Argeș: Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria, înmormântați în biserica veche. Carol al II-la, Mihai și Ana, înmormântați în Catedrala nouă. În biserica veche am putut admira și o Evanghelie scrisă de mână și ilustrată în întregime de Regina Elisabeta, al cărei pseudonim literar era Carmen Sylva. Despre Ferdinand și Maria, copiii ne-au povestit că au fost cei sub domnia cărora s-a realizat Marea Unire, al cărei centenar l-am aniversat acum un an. Majoritatea informațiilor ne-au fost prezentate de un preot de la mănăstire, însă am fost impresionați de cât de multe amănunte știau deja copiii despre regii și reginele României!
Ne-am despărţit cu bagajul plin de amintiri frumoase și dorinţa de a ne revedea și anul viitor, la o nouă Tabără de Muzică și Aventură Mozartinno!