Jurnal de Tabără Mozartinno®
Luni, 23 iulie, ziua I
Dis de dimineață ne-am înviorat cu sport „până la epuizare”. Am făcut o drumeție lungă până la cascada Urlătoarea. Petra ne spune că a obosit de-a binelea. Avem o mulțime de poze de la cascadă. După masa de prânz, Luca, Maruca și Rudi au prins „albine africane” cu sticla.
Dupa ce ne-am odihnit, am început lecțiile de pian, pentru că pregătim pentru sâmbătă un concert surpriză. Apoi am pictat, am desenat și am învățat despre tempo-urile muzicale (cât de repede sau rar cântâm o piesă muzicală).
În încheierea zilei am jucat badminton și am alergat cu predarea ștafetei.
Marți, 24 iulie, ziua II
Azi ne-am descurcat mult mai bine la gimnastica de înviorare 🙂
După micul dejun, savurat pe îndelete, am plecat în excursie unde am vizitat atelierul de construit și reparat orgi din Hărman. Acolo am aflat că orgile au clape ca și pianul, dar sunetul iese prin tuburi din metal sau lemn. Orga de la Biserica Neagră are, de exemplu, peste 4000 de asemenea tuburi. Noi am văzut în atelier o orgă care are 800 de tuburi. Cea mai micuță orgă vazută de noi are 29 de tuburi. Am suflat și noi în tuburi de orgă și apoi am observat cum se fabrică tuburile din metal. Ele sunt făcute dintr-un aliaj de staniu și plumb, care este foarte ușor de modelat. Am aflat cu această ocazie că plumbul nu este toxic, ci oxidul de plumb. Am auzit cum sună cel mai gros și cel mai subțire tub și ne-a fost arătat un tub vechi de 300 de ani. Orgile au și un burduf care suflă aerul în tuburi.
Apoi am vizitat Biserica fortificată din Hărman. Aici am descoperit o orgă veche de peste 200 de ani și ne-am fotografiat în băncile vechii școli a cetății. Am tras clopotul și am mâncat mere verzi delicioase din curtea cetății.
Următoarea oprire a fost la Cetatea fortificată din Prejmer. Aici am explorat labirintul din interiorul zidurilor de apărare.
La prânz am făcut picnic la Cabana Trei Brazi, în pădure și ne-am testat echilibrul pe un traseu pe bușteni.
După amiază am studiat la pian, am desenat și am învățat despre nuanțele muzicale (dinamică/culoare), ne-am amintit despre valorile muzicale (ritm) și am învățat despre familia viorii (vioară, violă, violoncel, contrabas și…vioara cu goarnă românească).
În încheierea zilei am jucat Piticot (Luca, Maruca, Richi și Rudi). După o luptă foarte-foarte strânsă, a câștigat Richi.
Miercuri, 25 iulie, ziua III
Azi am meşterit şi pictat o biserică din hârtie. Am cântat la pian şi am învăţat despre instrumentele de suflat, care sunt împărţite în 2 familii: din alamă (trompeta, trombonul, tuba şi cornul francez) şi din lemn (fagotul, clarinetul, oboiul, flautul, cornul englez).
La prânz am sărbătorit-o pe Flavia, care azi a împlinit 7 ani.
După amiază am vizitat Muzeul Nicolae Grigorescu din Câmpina, unde am aflat că pictorul a realizat peste 5500 de tablouri, dintre care 500 de „Care cu boi”. Cel mai mic „Car cu boi” se află chiar la muzeul vizitat de noi, iar cel mai mare, la Iaşi. În ultima parte a vieţii, animalul de companie al lui Grigorescu a fost un viţeluş pe nume Ghiocel. Grigorescu a fost recunoscut încă din timpul vieţii drept cel mai mare pictor român.
Apoi am mers la Lacul Paltinul, unde am montat cortul, am umflat o saltea şi am stat în hamac. Luca, Rudi, Flavia şi Maruca au pescuit cu o undiţă meşterită de Rudi. Undiţa a fost „fabricată” din sfoară galbenă, un băţ, o sârmuliţă pe post de cârlig, un lemnişor pe post de plută şi pâine pe post de momeală. Copiii au fost cam necăjiţi pentru că nu au prins nimic, dar au promis că vor reveni. Pe drumul de întoarcere, Rudi ne-a spus poveşti pescăreşti: cum se pescuieşte ton, biban şi rechin, despre lansetă, undiţă, harpoane, despre Manta şi rechinul balenă. De la Luca am aflat că sturionii sunt pe cale de dispariţie şi nu avem voie să îi pescuim. Copiii s-au întristat când au aflat că mai sunt doar 2 zile de tabără.
Ziua s-a încheiat cu petrecere în pijamale, asezonată cu popcorn şi ”bătaie” cu perne.
Joi, 26 iulie, ziua IV
Astăzi am fost la Sinaia. Mai întăi am vizitat o expoziție de trenulețe electrice, care ne-a plăcut mult de tot. Trenurile mergeau singure, treceau prin tuneluri, în diferite anotimpuri, chiar și iarna cu multă zăpadă. Ne-au plăcut telescaunele care chiar mergeau, oamenii care schiau, alpiniștii, cascada, trenulețul în reparație, familia de urși, caprele negre, patinatorii, barza care aducea un bebeluș și Moș Crăciun care încerca să intre pe horn. După trenulețe am mers la Muzeul George Enescu, Vila Luminiș din Sinaia. Am văzut copiile după manuscrisele compozitorului, pianul și bastonul Maestrului. Am admirat priveliștea din foișorul casei. Deși a călătorit de peste 20 de ori în Statele Unite ale Americii, Enescu nu a zburat niciodata cu avionul, deoarece îi era teamă. Povestea fiecărei camere am aflat-o primind toți câte un audioghid. Ne-a plăcut mult! Ne-a plăcut și grădina, care avea multă umbră și verdeață.
După amiază am făcut batoane de cereale (cu fulgi de ovăz, migdale și merișor) pe care le-am mâncat ca recompensă pentru concetrarea de la orele de pian. Apoi am învățat despre instrumentele de percuție (xilofon, marimbafon, castaniete, toba, tamburina, timpanul, maracas) și compozitori (baroc: Bach, Händel și Vivaldi; clasici: Mozart, Beethoven și Haydn).
Vineri, 27 iulie, ziua V
Azi am studiat din greu la pian pentru concertul de mâine. Am făcut origami și am pregătit programele pentru concert, la care am contribuit cu idei și desene. Am mai povestit despre compozitorii romantici (Liszt, Chopin, Brahms, Ceaikovski), impresioniști (Debussy și Ravel) și despre compozitori români (Enescu, Lipatti și Ciprian Porumbescu).
Am vizionat baletul „Spărgătorul de nuci” de Ceaikovski.
După amiază am fost pe un deal de lângă Breaza și am făcut grătar. Noi am adunat lemne, am cules mure, care ni s-au părut delicioase, și cătină. Pentru că s-au adunat nori de ploaie și a început să tune, am finalizat grătarul la reședința de tabără: carne de pui, vinete, ardei, ceapă, ciuperci, roșii.
Înainte de culcare ne-am facut bagajele, astfel încât mâine dimineață să fim gata de plecarea la concert.
Sâmbătă, 28 iulie, ziua VI
Azi am susţinut concertul care a încheiat Tabăra de muzică şi aventură Mozartinno®. Concertul a avut loc la Centrul de Cultură Aurel Stroe din Buşteni. Am primit diplome, mapele cu tot ce am lucrat în timpul taberei şi ne-am bucurat de reîntâlnirea cu părinţii (trebuie să spunem că cei mai mulţi dintre noi am fost la prima tabără).