Câteva aspecte jucăuşe din copilăria lui Wolfgang Amadeus Mozart (Salzburg, 1756 – Viena, 1791)

22Aş vrea să vă întreb ceva, dragi copii: ce înseamnă pentru voi joaca? Pentru mine, joaca înseamnă muzica lui Mozart, căci el ştia ca nimeni altul să se joace cu sunetele muzicale.

Ştiaţi că lui Mozart îi plăceau mult glumele şi jocurile? Era tare glumeţ şi jucăuş din fire! Îi plăcea să joace cărţi, biliard şi se pricepea la scrimă şi echitaţie. Îi plăceau tare mult şi animalele de companie (pisici, câini, păsări). Povestea spune că Mozart a avut un câine pe nume Pimperl (care în limba germană înseamnă „mic”).

Dar ştiţi ce-i mai plăcea mult lui Mozart? Ei bine, era pasionat de matematică. Da, da, de matematică! Şi poate că o să vi se pară ciudat, dar muzica este ca o zână misteioasă, care ascunde fel de fel de secrete spectaculoase. Unul dintre secretele pe care le ascunde muzica este chiar matematica. În muzică întâlnim numere întregi, fracţii şi o mulţime de alte lucruri interesante, dar asta este deja altă poveste, pe care promit să v-o spun cu altă ocazie.

Dar am uitat să vă întreb: voi aveţi un nume de alint, cu care vă răsfaţă părinţii încă de când eraţi mici? Mozart a avut. Ştiţi care? Wolfi – de la Wolfgang. Dar aş vrea să ştiu care dintre voi are un nume aşa de lung şi de complicat cum a avut Mozart: Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart. Dar în istoria muzicii a rămas cu numele de Wolfgang Amadeus Mozart. Mă veţi întreba, pe bună dreptate, de unde vine „Amadeus”? Ei bine, este varianta, în limba latină, a numelui grecesc „Theophilus” (care înseamnă: „cel ce îl iubeşte pe Dumnezeu”).

Aş vrea să vă mai povestesc câte ceva despre familia lui Mozart. El a avut o soră, pe nume Maria Anna Mozart, alintată Nannerl, pe care o iubea tare mult şi cu care cânta la pian, la patru mâini. Tatăl lui Mozart, Leopold, era un foarte cunoscut şi talentat profesor de vioară. Mozart nu a mers nicioadată la şcoală, ci a învăţat cu tatăl său: nu doar muzică, ci şi limbi străine, geografie, istorie, şi desigur, matematică, pe care Mozart o aprecia în mod deosebit.

Ştiţi când a început Mozart să cânte la pian? Pe când avea doar trei ani! Nu-i de mirare că este cel mai celebru copil minune din istoria muzicii. Pe la cinci ani a compus deja primele mici piese pentru pian, iar la nouă ani, primele simfonii.

Pe vremea lui Mozart se călătorea cu trăsura trasă de cai (în care iarna era tare frig, iar vara, foarte cald), pe drumuri ce nu erau întotdeauna foarte bune. Mozart şi-a petrecut o mare parte din copilărie călătorind prin Europa, pentru a susţine concerte la marile curţi regale şi imperiale. A călătorit în jur de 3720 de zile, ceea ce înseamnă mai mult de zece ani! În primul său turneu, la vârsta de 6 ani, Mozart a cântat la Curtea Imperială de la Viena, unde a întâlnit-o pe Maria-Antoaneta, viitoare regină a Franţei.

Iar dacă vreţi să ştiţi cum arăta acest mare magician al sunetelor, ei bine, era destul de mic de înălţime, slăbuţ, mereu vesel şi foarte sârguincios când era vorba de muzică!

Aşa că, dragi copii, nu uitaţi să vă jucaţi, să faceţi ceva magic în fiecare zi şi să ascultaţi multă muzică de Mozart!

Ana-Maria Costea